Zijn siliconen slecht voor je haar?

SSabine 1 september 2023 21:32

Heb je ooit gehoord dat siliconen slecht zijn voor je haar? Deze bewering zul je vaak tegenkomen, maar wat is de waarheid? Laten we dieper duiken in dit onderwerp.

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn een soort van synthetische polymeren die vaak worden gebruikt in haarverzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners en serums. Ze staan bekend om hun vermogen om het haar glad, glanzend en pluisvrij te maken.

Waarom worden siliconen als slecht beschouwd?

Er zijn een paar redenen waarom siliconen als slecht worden beschouwd voor het haar:

  1. Ze sluiten het haar af: Siliconen vormen een laag rond de haarstrengen, waardoor vocht en voedingsstoffen moeilijk kunnen doordringen. Dit kan leiden tot droog en broos haar.

  2. Ze bouwen zich op: Siliconen zijn moeilijk uit het haar te wassen, wat kan leiden tot ophoping. Dit kan het haar zwaar en dof maken.

  3. Ze kunnen leiden tot hoofdhuidproblemen: Ophoping van siliconen op de hoofdhuid kan leiden tot irritatie en roos.

Maar niet alle siliconen zijn hetzelfde. Er zijn verschillende soorten siliconen, en sommige zijn niet zo schadelijk als anderen.

Soorten siliconen

Hier is een lijst van verschillende soorten siliconen die je in haarproducten kunt vinden:

Soort siliconen Uitleg
Dimethicone Dit is de meest voorkomende vorm van siliconen in haarproducten. Het is waterafstotend en zeer moeilijk uit te wassen.
Amodimethicone Dit is een lichtere vorm van siliconen die minder snel ophoopt.
Cyclomethicone Dit is een vluchtige siliconen, wat betekent dat het snel verdampt en geen zware resten achterlaat.
Phenyl trimethicone Dit is een siliconen die speciaal is ontworpen om glans te geven zonder het haar te verzwaren.

Wat is het alternatief?

Als je siliconen wilt vermijden, zijn er genoeg alternatieven beschikbaar. Zoek naar haarproducten die natuurlijke oliën en boters bevatten, zoals arganolie, sheaboter en kokosolie. Deze ingrediënten voeden het haar zonder het te verzwaren of af te sluiten.

Zijn siliconen slecht voor je haar? Dat hangt af van het type siliconen en hoe je haar erop reageert. Sommige mensen merken geen negatieve effecten, terwijl anderen vinden dat hun haar gezonder is zonder siliconen. Het is het beste om verschillende producten uit te proberen en te zien wat voor jou het beste werkt. En als je merkt dat je haar reageert op siliconen, zijn er genoeg siliconenvrije alternatieven beschikbaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.