Hoe werkt laserontharing?

MMalou 30 augustus 2023 11:37

Iedereen die een gladde, haarvrije huid wilt, heeft waarschijnlijk al gehoord van laserontharing. Maar wat is het precies en hoe werkt het? Laten we dat eens onderzoeken.

Wat is laserontharing?

Laserontharing is een semi-permanente methode om ongewenst haar te verwijderen. Het maakt gebruik van een geconcentreerde lichtstraal (laser) om de haarzakjes te vernietigen, wat de haargroei vertraagt of zelfs stopt.

Hoe werkt laserontharing?

De laser produceert een specifiek type licht dat geabsorbeerd wordt door het pigment (melanine) in het haar. Deze absorptie veroorzaakt een thermische reactie die de haarzakjes beschadigt en de haargroei vermindert. Het proces is het meest effectief op donkere, grove haren op een lichte huid, maar nieuwe technologieën kunnen ook gebruikt worden voor de laserontharing van een donkere huid.

Type huid Doeltreffendheid van laserontharing
Lichte huid met donker haar Hoog
Donkere huid met donker haar Medium
Lichte huid met licht haar Laag

Voorbereiding op laserontharing

Bescherm je huid tegen de zon

Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon voor en na de behandeling. De reden hiervoor is dat de laser kan reageren op de melanine in je huid, wat kan leiden tot huidirritatie of zelfs brandwonden.

Scheer je haar

Je moet je haar scheren voor de behandeling. Dit is zodat de laser zich kan concentreren op de haarzakjes en niet op het haar boven de huid.

Risico's en bijwerkingen van laserontharing

Hoewel laserontharing in het algemeen veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen en risico's:

  • Roodheid en irritatie: Dit is een gebruikelijke reactie en verdwijnt meestal binnen enkele uren na de behandeling.
  • Verandering van huidskleur: Soms kan de huid lichter of donkerder worden na de behandeling.
  • Blisters en brandwonden: Dit is zeldzaam en wordt meestal veroorzaakt door een onervaren technicus of een te hoge laserinstelling.

Nazorg na laserontharing

Na de behandeling moet je je huid goed verzorgen. Dit omvat het vermijden van zonlicht, het gebruik van een zonnebrandcrème met hoge SPF en het toepassen van een kalmerende lotion of crème om eventuele irritatie te verminderen.

Laserontharing versus andere ontharingsmethoden

Vergeleken met andere ontharingsmethoden zoals waxen, is laserontharing minder pijnlijk en biedt het langdurigere resultaten.

Methode Pijn Duurzaamheid
Laserontharing Medium Lang
Waxen Hoog Medium
Scheren Laag Kort

Laserontharing is een effectieve en populaire methode om ongewenst haar te verwijderen. Het is belangrijk om een gekwalificeerde technicus te vinden en om je huid zorgvuldig te verzorgen voor en na de behandeling. Met de juiste zorg en voorbereiding, kun je genieten van een gladde, haarvrije huid voor een langere periode.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.