Hoe te kiezen tussen fysieke en chemische zonbescherming

MMalou 9 november 2023 07:07

Wanneer het aankomt op zonbescherming, heb je twee hoofdopties: fysieke en chemische zonbescherming. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee en hoe weet je welke het beste voor je is? In dit artikel gaan we dieper in op deze twee soorten zonbescherming en helpen we je de juiste keuze te maken.

Wat is fysieke zonbescherming?

Fysieke zonbescherming, ook wel bekend als minerale zonbescherming, werkt door het reflecteren van de zonnestralen van de huid. De actieve ingrediënten in fysieke zonbescherming zijn meestal zinkoxide en/of titaniumdioxide. Deze vorm van zonbescherming is vooral aan te raden voor mensen met een gevoelige huid, omdat het minder irriterend is.

Wat is chemische zonbescherming?

Chemische zonbescherming, daarentegen, absorbeert de UV-stralen en zet ze om in warmte, die vervolgens van de huid wordt afgevoerd. Deze zonbescherming bevat organische (koolstofgebaseerde) verbindingen, zoals oxybenzone, avobenzone, octisalaat, octocryleen, homosalaat en octinoxaat.

Fysieke versus chemische zonbescherming

Om je te helpen de beste keuze te maken, hebben we de voordelen en nadelen van beide soorten zonbescherming op een rijtje gezet.

Type Voordelen Nadelen
Fysiek Zeer effectief tegen zowel UVA- als UVB-stralen, minder kans op irritatie, beter voor het milieu. Kan een witte waas achterlaten, kan moeilijker uit te smeren zijn, kan de poriën verstoppen.
Chemisch Gemakkelijker aan te brengen, geen witte waas, meestal waterbestendig. Kan irritatie veroorzaken, minder milieuvriendelijk, moet 20 minuten vóór blootstelling aan de zon worden aangebracht.

Hoe kies je de juiste zonbescherming?

Bij het kiezen van de juiste zonbescherming moet je rekening houden met je huidtype, je levensstijl en je persoonlijke voorkeuren. Als je een gevoelige huid hebt, kan een fysieke zonnebrandcrème de beste optie zijn. Als je veel zweet of zwemt, wil je misschien een waterbestendige chemische zonnebrandcrème. Onthoud dat, ongeacht de soort zonbescherming die je kiest, het belangrijk is om het regelmatig opnieuw aan te brengen en voldoende te gebruiken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.