Hoe je huid te beschermen tegen blauw licht van schermen

MMalou 7 september 2023 07:03

We besteden tegenwoordig veel tijd voor schermen, of het nu voor werk is of voor ontspanning. Echter, het blauwe licht dat door deze apparaten wordt uitgestraald kan schadelijk zijn voor onze huid. Het kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, pigmentatie en zelfs huidkanker. Gelukkig zijn er manieren om je huid te beschermen en de mogelijke schade te minimaliseren.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een soort licht met een zeer korte golflengte, wat betekent dat het een hoge energie heeft. En het is overal. Het grootste deel van het blauwe licht dat we opnemen, komt van de zon, maar we krijgen ook een aanzienlijke hoeveelheid van onze digitale apparaten, zoals smartphones, tablets, computers en televisies.

De effecten van blauw licht op de huid

Langdurige blootstelling aan blauw licht van digitale apparaten kan leiden tot verschillende huidproblemen. Het kan de huidcellen beschadigen en leiden tot vroegtijdige huidveroudering, inclusief rimpels en lijnen. Ook kan het de huidpigmentatie verstoren, wat leidt tot donkere vlekken en ongelijkmatige huidskleur.

Daarnaast kan blauw licht ook invloed hebben op de slaapcyclus. Het kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren, wat kan leiden tot slaapproblemen. Een slechte slaap kan op zijn beurt de huidgezondheid beïnvloeden.

Hoe je huid te beschermen tegen blauw licht

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van blauw licht.

  1. Beperk de schermtijd: Probeer dagelijks enkele uren zonder scherm door te brengen. Dit kan helpen om de blootstelling aan blauw licht te verminderen.

  2. Gebruik een blauw licht filter: Veel digitale apparaten hebben een instelling die het blauwe licht dat ze uitstralen kan verminderen. Je kunt ook overwegen om een blauw licht filter voor je scherm te kopen.

  3. Draag een bril met blauw licht filter: Als je veel tijd voor een scherm doorbrengt, overweeg dan om een bril met een blauw licht filter te dragen.

  4. Gebruik huidverzorgingsproducten die beschermen tegen blauw licht: Er zijn verschillende huidverzorgingsproducten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om de huid te beschermen tegen blauw licht.

Product Beschrijving
Zonnebrandcrème met blauw licht bescherming Deze zonnebrandcrèmes bevatten ingrediënten die de huid beschermen tegen de schadelijke effecten van blauw licht.
Antioxidant serums Deze serums bevatten antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen, waaronder die veroorzaakt door blauw licht.
Nachtcrèmes met melatonine Deze crèmes kunnen helpen de huid te herstellen van de schade veroorzaakt door blauw licht en kunnen ook de slaapcyclus ondersteunen.
  1. Eet een huidvriendelijk dieet: Een voedingspatroon rijk aan antioxidanten kan de huid helpen beschermen tegen schade door blauw licht. Denk aan voedingsmiddelen zoals bessen, noten, zaden, groene bladgroenten en vis, die rijk zijn aan essentiële vetzuren.

Met deze tips kun je de impact van blauw licht op je huid verminderen en je huid gezond houden, ondanks de tijd die je voor schermen doorbrengt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.