Hoe chemische peelings werken en wanneer ze te overwegen

SSabine 8 oktober 2023 17:46

Chemische peelings kunnen wonderen verrichten voor je huid. Maar wat is een chemische peeling precies en hoe werkt het? En belangrijker nog, is het iets dat je zou moeten overwegen voor je huidverzorging? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over chemische peelings.

Wat is een chemische peeling?

Een chemische peeling is een schoonheidsbehandeling waarbij een chemische oplossing op de huid wordt aangebracht. Deze oplossing zorgt ervoor dat de bovenste huidlagen afschilferen, waardoor een nieuwe, gladdere huidlaag wordt onthuld. Dit proces kan helpen om problemen zoals fijne lijntjes, rimpels, acne en pigmentvlekken te verminderen.

Hoe werkt een chemische peeling?

Chemische peelings werken door de celvernieuwing in de huid te versnellen. De chemische stoffen in de peeling zorgen ervoor dat de bovenste huidlagen afschilferen, waarna de onderliggende huid naar de oppervlakte komt. Deze nieuwe huidlaag is meestal gladder en minder gerimpeld dan de oude huid.

Er zijn verschillende soorten chemische peelings, variërend in sterkte van licht tot diep. De keuze voor een bepaald type peeling hangt af van het huidprobleem dat je wilt behandelen en je huidtype.

Hier is een overzicht van de verschillende soorten chemische peelings:

Soort peeling Werkzame stoffen Huidlaag waarop het werkt Hersteltijd
Licht Alpha-hydroxyzuren (AHA's), Beta-hydroxyzuren (BHA's) Bovenste laag van de opperhuid Enkele uren tot een paar dagen
Medium Trichloorazijnzuur (TCA) Diepere lagen van de opperhuid en de bovenste laag van de lederhuid 1-2 weken
Diep Fenol De gehele opperhuid en de bovenste lagen van de lederhuid 2-3 weken

Wanneer een chemische peeling overwegen?

Chemische peelings kunnen nuttig zijn voor een breed scala aan huidproblemen. Je kan overwegen om een chemische peeling te ondergaan als je last hebt van:

  • Fijne lijntjes en rimpels
  • Acne of acne littekens
  • Pigmentvlekken
  • Doffe huid
  • Zonbeschadiging

Het is wel belangrijk om te onthouden dat chemische peelings niet voor iedereen geschikt zijn. Als je bijvoorbeeld een zeer gevoelige huid hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, of bepaalde medicijnen gebruikt, is het mogelijk dat een chemische peeling niet geschikt is voor jou. Raadpleeg altijd een professional voordat je besluit om een chemische peeling te ondergaan.

In het kort, chemische peelings zijn een krachtige manier om je huid te vernieuwen en te verjongen. Maar zoals bij alle schoonheidsbehandelingen, is het belangrijk om je grondig te informeren en professioneel advies in te winnen voordat je de sprong waagt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.