Hoe blauw licht van schermen je huid beïnvloedt

SSabine 1 november 2023 07:08

Steeds meer mensen brengen een groot deel van hun dag door voor een scherm, hetzij voor werk, hetzij voor ontspanning. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe dit je huid beïnvloedt? In dit artikel gaan we in op de effecten van blauw licht op je huid en geven we enkele tips om je huid te beschermen.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een soort licht met een korte golflengte, wat betekent dat het meer energie heeft dan andere soorten licht. Het komt natuurlijk voor in zonlicht, maar wordt ook uitgestraald door LED-lampen en de schermen van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers.

Hoe beïnvloedt blauw licht je huid?

Er is een groeiende hoeveelheid onderzoek dat suggereert dat langdurige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot huidveroudering en hyperpigmentatie. Een studie toonde aan dat blauw licht dieper in de huid kan doordringen dan UVB- of UVA-straling, wat kan leiden tot pigmentatieproblemen, vooral bij mensen met een donkere huidskleur.

Hoewel meer onderzoek nodig is om de volledige effecten van blauw licht op de huid te begrijpen, is het duidelijk dat het belangrijk is om maatregelen te nemen om onze huid te beschermen, vooral als we veel tijd voor een scherm doorbrengen.

Hoe kun je je huid beschermen tegen blauw licht?

Er zijn verschillende manieren waarop je je huid kunt beschermen tegen de mogelijke schadelijke effecten van blauw licht.

  1. Beperk je schermtijd. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je werk vereist dat je de hele dag achter een computer zit. Maar probeer waar mogelijk pauzes te nemen van je scherm.

  2. Gebruik een blauw licht filter. Veel apparaten hebben een instelling die de hoeveelheid blauw licht die ze uitstralen kan verminderen.

  3. Investeer in huidverzorgingsproducten die beschermen tegen blauw licht. Er zijn nu tal van producten op de markt, van zonneschermen tot moisturizers, die ingrediënten bevatten die beweren de huid te beschermen tegen blauw licht.

  4. Draag een bril met blauw licht filter. Deze brillen kunnen helpen de hoeveelheid blauw licht die je ogen en je huid bereikt te verminderen.

  5. Eet antioxidant-rijk voedsel. Antioxidanten kunnen helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen, waaronder die veroorzaakt door blauw licht.

Het beschermen van je huid tegen blauw licht hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Door een paar kleine veranderingen in je dagelijkse routine aan te brengen, kun je je huid helpen beschermen en gezond houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.