DIY-lipbalsem: eenvoudige recepten om thuis te proberen

MMalou 4 september 2023 07:02

Ben je dol op lipbalsem maar niet op de chemicaliën die vaak in commerciële producten worden gevonden? Wil je je eigen natuurlijke, voedende en organische lipbalsem maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! We hebben een aantal eenvoudige DIY-lipbalsem recepten verzameld die je gemakkelijk thuis kunt proberen.

Eerst: De basis

Voordat we in onze specifieke recepten duiken, laten we het hebben over de basis van zelfgemaakte lipbalsem. De meeste recepten vragen om dezelfde kernelementen: bijenwas, olie en boter. Hier zijn enkele veelgebruikte opties:

  • Bijenwas: Dit is wat je lipbalsem zijn vaste vorm geeft. Het helpt ook om je lippen te verzegelen en vocht vast te houden.

  • Oliën: Er zijn veel verschillende oliën die je kunt gebruiken in lipbalsem, zoals zoete amandelolie, jojoba-olie, of kokosolie. Deze oliën helpen je lippen te voeden en te hydrateren.

  • Boters: Shea boter, cacao boter, en mango boter zijn populaire keuzes voor lipbalsem. Ze helpen om je lipbalsem een romige textuur te geven en voegen extra hydratatie toe.

DIY Lipbalsem Recepten

Laten we nu eens kijken naar enkele specifieke recepten die je kunt proberen. Hieronder vind je drie verschillende recepten voor DIY lipbalsem: een basisrecept, een recept voor gebarsten lippen en een veganistisch recept.

Basis DIY Lipbalsem

Ingrediënten Hoeveelheid
Bijenwas 2 eetlepels
Kokosolie 2 eetlepels
Shea boter 1 eetlepel
Optioneel: Essentiële olie voor smaak 10 druppels

Bereidingswijze

  1. Smelt de bijenwas, kokosolie, en shea boter samen in een hittebestendige kom over een pan met kokend water (au bain-marie).
  2. Zodra alles volledig is gesmolten, haal je de kom van het vuur en voeg je eventuele essentiële oliën toe.
  3. Giet het mengsel in lipbalsem buisjes of potjes en laat het volledig afkoelen voordat je het deksel erop doet.

Lipbalsem voor Gebarsten Lippen

Ingrediënten Hoeveelheid
Bijenwas 2 eetlepels
Kokosolie 2 eetlepels
Shea boter 1 eetlepel
Vitamine E olie 1/2 theelepel
Optioneel: Essentiële olie voor smaak 10 druppels

Bereidingswijze

  1. Volg dezelfde stappen als bij het basisrecept, maar voeg de vitamine E olie toe nadat je de kom van het vuur hebt gehaald.
  2. Vitamine E olie is een krachtige antioxidant die kan helpen om de huid te beschermen en te herstellen. Dit recept is ideaal voor mensen met gebarsten of droge lippen.

Vegan Lipbalsem

Ingrediënten Hoeveelheid
Candelilla was 2 eetlepels
Kokosolie 2 eetlepels
Cacao boter 1 eetlepel
Optioneel: Essentiële olie voor smaak 10 druppels

Bereidingswijze

  1. Dit recept is vergelijkbaar met het basisrecept, maar we vervangen de bijenwas door candelilla was om het veganistisch te maken.
  2. Candelilla was is een plantaardige was die een goede vervanger is voor bijenwas in veganistische recepten.

We hopen dat je geniet van het maken van je eigen DIY lipbalsem! Vergeet niet om te experimenteren met verschillende oliën, boters, en smaken om een lipbalsem te creëren die perfect is voor jou.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.