De waarde van lokaal geproduceerde schoonheidsproducten

MMalou 5 november 2023 07:03

Laten we eerlijk zijn, de schoonheidsindustrie is enorm. Maar in deze zee van producten beginnen lokaal geproduceerde schoonheidsproducten een prominente plek in te nemen. Maar wat maakt deze producten zo speciaal? En waarom zouden we ze moeten overwegen?

Waarom lokaal geproduceerde schoonheidsproducten?

In een tijd waarin duurzaamheid en bewustzijn van de impact van productie op het milieu belangrijker zijn dan ooit, hebben lokaal geproduceerde schoonheidsproducten veel te bieden. Hier zijn enkele redenen waarom ze zo waardevol zijn:

  1. Duurzaamheid: Lokaal geproduceerde producten leggen kortere afstanden af om bij de consument te komen, wat betekent dat ze minder CO2-uitstoot veroorzaken. Bovendien hebben veel lokale merken een sterke focus op duurzame verpakkingen en ethische productiepraktijken.

  2. Ondersteuning van de lokale economie: Wanneer je lokale producten koopt, ondersteun je de lokale economie. Dit kan banen creëren en bijdragen aan de groei van andere lokale bedrijven.

  3. Hoge kwaliteit: Veel lokale producenten richten zich op de kwaliteit van hun producten, en gebruiken vaak natuurlijke en biologische ingrediënten.

Invloed van Nederlandse schoonheidsproducten op de economie

In Nederland is de beauty industrie een belangrijke sector. Uit gegevens blijkt dat de branche in 2020 een omzet had van 3,1 miljard euro. Hierbij dragen lokaal geproduceerde schoonheidsproducten aanzienlijk bij aan de economie door werkgelegenheid te creëren en de lokale economie te stimuleren.

Daarnaast hebben Nederlandse merken zoals Rituals, Keune en Dr. Van der Hoog een aanzienlijke impact, zowel lokaal als wereldwijd.

Het verschil tussen lokale en commerciële schoonheidsproducten

Het is belangrijk om te weten dat niet alle schoonheidsproducten hetzelfde zijn gemaakt. Hier is een korte vergelijking tussen lokale en commerciële producten:

Lokaal geproduceerde schoonheidsproducten Commerciële schoonheidsproducten
Ingrediënten Natuurlijke en biologische ingrediënten Vaak synthetische ingrediënten
Productieproces Kleinschalige, ethische productie Massaproductie
Milieu-impact Lager door minder transport en duurzame verpakkingen Hoog door transport en plastic verpakkingen
Kwaliteit Vaak hogere kwaliteit door aandacht voor details Varieert sterk per product en merk
Ondersteuning lokale economie Ja, stimuleert economische groei en werkgelegenheid in de regio Nee, winst gaat vaak naar aandeelhouders buiten de regio

Het kiezen van lokaal geproduceerde schoonheidsproducten is niet alleen een stap in de richting van duurzamer en bewuster consumeren, maar het is ook een manier om de lokale economie en ambachtelijke producenten te ondersteunen.

En vergeet niet, 'lokaal' betekent niet noodzakelijkerwijs 'duurder'. Er zijn tal van betaalbare lokale merken op de markt die hoogwaardige producten bieden. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een nieuwe lippenstift of gezichtszeep, waarom probeer je dan niet eens een lokaal geproduceerd product?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.