De impact van hormonen op haargroei en verlies

SSabine 16 oktober 2023 16:32

Onze hormonen spelen een cruciale rol bij de regulering van haargroei en -verlies. Van oestrogenen tot testosteron, verschillende hormonen kunnen de haargroei beïnvloeden, en begrijpen hoe deze processen werken kan ons helpen om gezond en sterk haar te hebben.

Oestrogeen en haargroei

Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die een belangrijke rol spelen in de haargroei. Ze verlengen de anagene fase van de haargroeicyclus, wat resulteert in langer, dikker en gezonder haar. Wanneer de oestrogeenspiegels hoog zijn, zoals tijdens de zwangerschap, kunnen vrouwen merken dat hun haar sneller groeit. Echter, na de bevalling, wanneer de oestrogeenspiegels dalen, kan het haar beginnen uit te vallen, wat resulteert in postpartum haarverlies.

Testosteron en haarverlies

Anderzijds, testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, wordt vaak geassocieerd met haarverlies. Hoewel zowel mannen als vrouwen een zekere hoeveelheid testosteron hebben, kunnen hogere niveaus van dit hormoon leiden tot haarverlies, vooral bij mannen. Dit komt omdat testosteron kan worden omgezet in dihydrotestosteron (DHT), een krachtiger androgeen dat de haargroei kan beïnvloeden door het verkleinen van de haarfollikels.

Schildklierhormonen en haarverlies

Schildklierhormonen spelen ook een sleutelrol in de haargroei. Een te lage of te hoge productie van deze hormonen kan leiden tot haarverlies. Mensen met schildklieraandoeningen zoals hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie kunnen vaak symptomen van haarverlies ervaren.

Hormonale haaruitval: symptomen en behandelingen

Er zijn verschillende symptomen van hormonale haaruitval, waaronder dunner wordend haar, een bredere scheiding, of haar dat in plukken uitvalt. Als u deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Er zijn verschillende behandelingen voor hormonale haaruitval, waaronder hormoontherapie, medicijnen, en natuurlijke methoden, zoals het aanpassen van uw dieet of levensstijl.

Hormoon Effect op Haargroei Mogelijke Behandelingen
Oestrogenen Verlengt de anagene fase, bevordert de haargroei Hormoontherapie, aanpassing van dieet en levensstijl
Testosteron Kan leiden tot haarverlies door omzetting naar DHT Medicijnen om DHT-productie te blokkeren, haartransplantatie
Schildklierhormonen Onbalans kan leiden tot haarverlies Medicijnen om hormoonbalans te reguleren, aanpassing van dieet en levensstijl

Elk individu is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is belangrijk om te overleggen met een gezondheidsprofessional om de beste behandeling voor u te vinden. En vergeet niet: gezond haar begint van binnenuit. Zorg goed voor uw lichaam en uw haar zal u volgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.