De geschiedenis van make-up: van het oude Egypte tot nu

MMalou 1 februari 2024 07:08

Make-up is al duizenden jaren een integraal onderdeel van onze cultuur. Van de vroegste tijden tot nu, we hebben make-up gebruikt om onszelf te versieren, onze status te tonen, en onze persoonlijke expressie te uiten. Maar hoe is het geëvolueerd? Laten we een reis maken door de tijd om de geschiedenis van make-up te ontdekken.

Make-up in het oude Egypte

Het is algemeen bekend dat de Egyptenaren pioniers waren op het gebied van make-up. Ze gebruikten make-up niet alleen voor esthetische doeleinden, maar ook als bescherming tegen de zon. De ogen werden geaccentueerd met kohl, een mengsel van gemalen metaal, lood, koper, as en brandde amandelen. Ze gebruikten ook rood oker als lippenstift en blush.

Make-up in de middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen was het gebruik van make-up beperkt door religieuze overtuigingen. Het was een tijd van extreme soberheid en minimalisme. Vrouwen gebruikten vaak bessen en wortelen om een subtiele blos op hun wangen en lippen te geven.

Make-up in de renaissance

In de renaissance begon make-up weer op te duiken in de hogere klassen. Blanke huid werd geassocieerd met rijkdom en status, dus vrouwen gebruikten vaak ceruse, een mengsel van witte lood en azijn, om hun huid te bleken. Dit was echter erg schadelijk en leidde vaak tot huidproblemen en soms zelfs de dood.

Make-up in de 20e eeuw

De 20e eeuw bracht een revolutie teweeg in de make-up industrie. Met de komst van de filmindustrie werd make-up steeds populairder. De bevrijding van vrouwen resulteerde ook in een meer uitbundig gebruik van make-up. Het was ook de periode waarin veel van de huidige make-up producten zoals mascara, oogschaduw, en lippenstift werden uitgevonden.

Make-up in de 21e eeuw

In de 21e eeuw is make-up een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Met de opkomst van social media en beauty influencers, zijn er constant nieuwe trends en producten. Vandaag de dag is er een breed scala aan make-up producten beschikbaar, variërend van budget tot high-end, en voor elke huidtint en huidtype.

Gedurende de geschiedenis is make-up sterk beïnvloed door culturele en sociale trends. Het is een krachtig instrument voor zelfexpressie en een reflectie van de tijd waarin we leven. Het is fascinerend om te zien hoe het door de eeuwen heen is veranderd en geëvolueerd, en we kunnen alleen maar gissen naar de toekomstige trends in de wereld van make-up.

Tijdperk Belangrijkste Make-up Trends
Oud Egypte Kohl rond de ogen, rood oker op lippen en wangen
Middeleeuwen Minimalistisch, natuurlijke blos
Renaissance Huid bleken met ceruse
20e eeuw Uitbundig make-up gebruik, uitvinding van mascara, oogschaduw, en lippenstift
21e eeuw Diversiteit in producten, invloed van social media op make-up trends

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.