Biologisch vs. natuurlijk: wat is het verschil in cosmetica?

MMalou 30 augustus 2023 23:27

Als je in de cosmeticawinkel staat of online aan het shoppen bent, heb je waarschijnlijk de termen 'biologisch' en 'natuurlijk' zien staan op de verpakkingen van verschillende producten. Maar wat betekent het eigenlijk? Is er een verschil? En zo ja, welk type is beter voor je huid? Laten we dat samen uitzoeken.

Biologisch vs. Natuurlijk

Allereerst, het is belangrijk om te onthouden dat 'biologisch' en 'natuurlijk' niet dezelfde betekenis hebben als het gaat om cosmetica.

Wat betekent Biologisch?

'Biologisch' betekent dat de ingrediënten in het product afkomstig zijn van planten of dieren die zijn gekweekt zonder het gebruik van chemische pesticiden of kunstmest. In Nederland worden biologische producten vaak gecertificeerd door organisaties zoals ECO-CERT en BDIH.

Wat betekent Natuurlijk?

'Natuurlijk' daarentegen heeft geen strikte definitie. In de cosmetica-industrie betekent het simpelweg dat het product ingrediënten bevat die afkomstig zijn uit de natuur. Het zegt niets over hoe deze ingrediënten zijn geteeld of verwerkt.

Voordelen en Nadelen

Zowel biologische als natuurlijke cosmetica hebben hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen van Biologische Cosmetica

  1. Geen giftige chemicaliën: Biologische cosmetica bevatten geen synthetische pesticiden, kunstmest of andere potentieel schadelijke chemicaliën.
  2. Milieuvriendelijk: De productie van biologische cosmetica is over het algemeen minder schadelijk voor het milieu.
  3. Hypoallergeen: Biologische cosmetica zijn vaak hypoallergeen, wat betekent dat ze minder snel allergische reacties veroorzaken.

Nadelen van Biologische Cosmetica

  1. Duurder: Biologische cosmetica kunnen aanzienlijk duurder zijn dan conventionele cosmetica.
  2. Kortere houdbaarheid: Door het gebrek aan conserveringsmiddelen is de houdbaarheid van biologische cosmetica vaak korter.

Voordelen van Natuurlijke Cosmetica

  1. Minder irriterend: Natuurlijke cosmetica bevatten minder kunstmatige ingrediënten, waardoor ze vaak minder irriterend zijn voor de huid.
  2. Geschikt voor gevoelige huid: Omdat ze zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zijn natuurlijke cosmetica vaak geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Nadelen van Natuurlijke Cosmetica

  1. Niet altijd milieuvriendelijk: Hoewel natuurlijke cosmetica ingrediënten uit de natuur bevatten, zegt dit niets over de methoden die worden gebruikt om deze ingrediënten te verkrijgen. Dit kan soms leiden tot milieuvervuiling.
  2. Variërende kwaliteit: De kwaliteit van natuurlijke cosmetica kan sterk variëren, afhankelijk van het merk en de gebruikte ingrediënten.

Er is geen eenduidig antwoord als het gaat om de vraag 'wat is beter, biologisch of natuurlijk?' Het hangt af van je persoonlijke voorkeur, je huidtype en je budget. Het belangrijkste is om altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking te controleren voordat je een product koopt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.